Kako izgraditi samopouzdanje kod djeteta?

Dragi roditelji često se dovedete u situacije gdje vam se dijete povuče, odbija komunicirati, odbija socijalizaciju i svoje vršnjake, a vi zapravo ne znate koje korake poduzeti?

Glavni zadatak vas kao roditelja je prije svega vaše dijete odgojiti u odgovornu, zrelu,  emocionalno – stabilnu ličnost, a da bi se dijete uopće razvilo u takvu osobu, potrebno je da se razvije dobra slika o sebi i samopouzdanje, da prihvati sebe. To se može dogoditi jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku i prihvaćanje od strane roditelja. Dijete koje nema ljubav i podršku teško će se nositi sa kritikama izvan obitelji, teško podnose neuspjeh i teže ostvaruju svoje potencijale.

Roditelji su glavni i osnovni uzori po kojemu će djeca stvarati svoju sliku o svijetu u kojemu žive. Oni roditelji koji svoju djecu pozitivno i „ zdravo “ motiviraju, pomažu im da postanu fleksibilni, kompetentni i odgovorni. To je zapravo motiviranje bez postavljanja pretjeranih zahtjeva i bez pretjeranog kritiziranja.

Većina roditelja kada dijete učini nešto dobro, poput pospremanja igračaka, kreveta, samo se sjeti oprati zube i slično tomu, to podrazumijeva „ zdravo za gotovo“, odnosno da je to sasvim normalno i da to trebaju uraditi. U tim situacijama roditelji zaborave dati pohvalu djetetu a čak roditelji to znaju i ne primijetiti. Nasuprot tomu, ukoliko dijete ne izvrši svoje neke date obveze, ili pak učini nešto što nije smjelo, trebalo, roditelji odmah reagiraju, deru se, viču na njih, pa čak i kažnjavaju nekim kaznama, a najčešća je kazna da idu u svoju sobu ( a soba bi trebala biti njihov kutak za učenje, igru, razonodu, a ne za kaznu ).

Roditelji su spremniji reagirati na loša ponašanja umjesto na dobra, a djeca su spremna svašta učiniti za malo pozornosti, što nas dovodi do začaranog kruga. Često se  roditelji nađu u situacijama gdje se rezultira stres i ljutnja, kao odbijanje hrane, plakanje, poteškoće sa spavanjem, nered ili buka. To su problemi koji se javljaju i s vremenom nestanu kod djece. Potrebno je pokušati što više ostati smiren, ne reagirati na trenutnu ljutnju, a dijete pokušati usmjeriti za ono što ima sklonost i sposobnost. Za ono što dijete uradi, odnosno izvrši svoju obvezu, nagradite ga, pohvalite ga, zagrlite ga, recite mu da je super odradilo taj zadatak, da ste ponosni, da ga volite.

Učite svoje dijete kako biti samostalno, jer samim tim dijete stvara sliku o sebi, o svom samopouzdanju, o tome koliko vrijedi.

Kako, vi kao roditelji možete pomoći svojoj djeci da se osjećaju voljeno, sigurno i vrijedno?

  • odvojite vrijeme koje ćete svakodnevno provoditi sa djecom
  • pohvalite djetetov trud, zalaganje, njegove talente i uspjehe
  • pažljivo birajte riječi
  • usmjeriti se na : Da i URADI, umjesto na NE i NEMOJ
  • održavajte svoj autoritet, ali mirno i dosljedno
  • budite dobar primjer…

Rezultat: imat ćete dijete koje zna donositi odluke, sigurno je u svoje sposobnosti, kreativno je i maštovito, uspješno surađuje sa vršnjacima, lako sklapa prijateljstva, veselo i puno energije, što lako može prenijeti i na drugu djecu i još puno, puno toga.

Zato dragi roditelji, pokušajte ostati smireni, dobri modeli i uzori svojoj djeci, uvrstitite što više pohvala, a što manje kazni i jednog dana će vam vaše dijete reći hvala!

Priredila: Magdalena Marić, magistra pedagogije

Ovaj unos je objavljen u Za roditelje i označen s , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.