Vulkan

Vulkan je mjesto ili pukotina u Zemljinoj kori kroz koju na površinu Zemlje izbija usijana masa rastopljenih stijena – magma. Vulkan ima oblik kupe, na čijem vrhu je krater, koji je kanalom povezan sa magmatskim ognjištem u unutrašnjosti Zemlje. Iz vulkana povremeno ili stalno izbijaju vreli plinovi, vodena para, magma i pepeo. Iznenadno i burno izbacivanje magme, pepela i plinova naziva se erupcija. Kada magma izbije na površinu, naziva se lava. Gusta lava se nagomilava oko kratera, dok se tečna lava razlijeva preko kupe, stvarajući tako potoke lave i vulkanske platoe. Temperatura magme iznosi 650°C do 1.300°C, a može doseći i do 1.600°C., dok je temperatura lave između 700°C i 1.200°C. Kada se ohladi, lava se stvrdne i stvara planine.

Na planeti Zemlji ima više od 500 aktivnih vulkana, a najveći broj ih se nalazi na području tzv. tihooceanskog vatrenog prstena.
Najviši vulkan na Zemlji je Mauna Kea u američkoj saveznoj državi Havaji. Njegova ukupna visina iznosi 10.200 m, od čega se 6.000 m nalazi ispod mora.

Riječ “vulkan” potječe od istoimenog rimskog boga vatre. Znanost koja se bavi proučavanjem vulkana, zove se vulkanologija.

(Simulacija vulkana na predmetu Zemljopis)

 
 
Ovaj unos je objavljen u Za učenike. Bookmarkirajte stalnu vezu.