Kašteli i fra Anđeo Zvizdović

Kašteli su mjesto na planini Zahor, na kome se nalaze ostatci srednjovijekovnih građevina iz vremena bosanskog kraljevstva. Sagradili su ih franjevci, a koristili su ih kao prostor za molitvu. U današnje vrijeme, vidljive ostatke građevina čine tri veće prostorije mogućeg kapaciteta 40 do 50 ljudi, smještene duboko u stjenovitom dijelu planine Zahor.

Kašteli

Kašteli se nalaze na nadmorskoj visini 1.158 m, na tromeđi između Busovače, od koje su udaljeni oko 20 km, Fojnice oko 10 km i Kiseljaka oko 30 km.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2017. godine povijesno područje – Stari grad Kašteli, koje katastarski pripada općini Kiseljak, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Izgled Kaštela danas (snimka dronom)

Događaji nakon 21. svibnja 1463. godine, pada kraljevskog grada Bobovca

Za vrijeme osmanskog osvajanja Bosne u svibnju 1463. godine, franjevci na čelu sa fra Anđelom Zvizdovićem bili su se sklonili u Kaštele. Upravo odatle krenuo je fra Anđeo Zvizdović na polje Milodraž susresti se sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem. U to vrijeme sultan se sa svojom vojskom bio utaborio na polju Milodraž, smještenom u podnožju planine Zahor, između Busovače i Kiseljaka. Sultana Mehmeda II., koji je deset godina ranije (29. svibnja 1453.g.) pokorio i bizantsku prijestolnicu – Carigrad, fra Anđeo moli da bosanskim franjevcima, pa tako i njihovom narodu, dopusti ostanak u svojoj domovini i u svojoj vjeri. Sultan pristaje udovoljiti molbi fra Anđela Zvizdovića, te 28. svibnja 1463. godine izdaje povelju – Ahdnamu, kojom dopušta bosanskim franjevcima, a preko njih i narodu, da slobodno ostanu i  ispovijedaju katoličku vjeru u njegovom carstvu.
Dokument Ahdname čuva se u franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici.


Ahdnama
Tekst Ahdname

Milodraž
Dokumentarni film o Ahdnami

O fra Anđelu Zvizdoviću

Fra Anđeo Zvizdović, Crkva Svetog Ante u Busovači

Fra Anđeo Zvizdović je rođen oko 1420. godine u selu Zvizde, u okolici današnjeg G.Vakufa-Uskoplja, pa odatle i prezime Zvizdović.
Za vrijeme pada Bosne pod Osmansko carstvo 1463. godine, bio je poglavar Bosanske franjevačke kustodije.
Umro je 7. lipnja 1498. godine u Fojnici, a njegov grob danas se nalazi u crkvi Duha Svetoga u Fojnici.
Franjevački red je fra Anđela proglasio blaženim, a spomendan mu se slavi 7. lipnja.
Fra Filip Lastrić, provincijal Bosne Srebrene od 1741. do 1745. godine, bilježi: „O njemu (fra Anđelu) u martirologiju Reda za dan 7. lipnja stoji ova pohvala: U Fojnici, u Bosni Srebrenoj, (spomen) blaženog Anđela iz Vrhbosne … koji …i mnogo tisuća nevijernika Kristu obrati, a poslije smrti mnogim se čudesima proslavi.“ (Pregled starina Bosanske provincije, Ancona 1776.g.)

Iz predmeta Povijest – srednjovijekovna Bosna, gradivo VII. razreda, tekst “O fra Anđelu Zvizdoviću” priredila učenica Jelena Vuleta

Ovaj unos je objavljen u Za učenike. Bookmarkirajte stalnu vezu.