Ispisana prva, povijesna potvrda o uspjehu u školi iz SUMIT Matice

U Osnovnoj školi “Kaonik” u općini Busovača u Srednjobosanskoj županiji učeniku šestog razreda uručena je potvrda o uspjehu na kraju prvog polugodišta, prva takva ispisana iz SUMIT Matice, piše Večernji list BiH.

Na ovaj način Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT osigurao je tehničke preduvjete za početak druge faze procesa digitalne transformacije obrazovanja u osnovnim i srednjim školama u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

Unaprjeđenje nastave

– Kao dugogodišnji razrednik i nastavnik, smatram da je aktiviranje SUMIT Matice jako važan korak k unaprjeđenju onog dijela nastavničkog posla koji se tiče vođenja pedagoške dokumentacije. Vrlo važnu ulogu u cijelom ovom procesu odradili smo i mi, školski koordinatori, jer smo svakodnevno slali povratne informacije i strpljivo, iz dana u dan, testirali ovu platformu.

Kao školskom koordinatoru, u mnogim su mi stvarima pomogli kolege razrednici te ravnateljica škole, a rezultat ove suradnje je i završen proces osposobljavanja SUMIT Matice u našoj školi – kazao je Ivan Križanović, nastavnik iz busovačke Osnovne škole “Kaonik”.

Digitalnu transformaciju obrazovanja provodi Koordinacija ministara obrazovanja, znanosti, kulture i sporta županija u kojima se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskom jeziku u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru.

Podsjećamo, 29. svibnja 2018. godine održana je III. klauzura Sveučilišta u Mostaru pod nazivom “Digitalna transformacija obrazovanja” na kojoj je donesena odluka da će SUM raditi na digitalizaciji cijele vertikale obrazovanja, a 11. veljače prošle godine Hrvatski narodni sabor BiH donosi odluku da sve osnovne i srednje škole koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku trebaju započeti sudjelovanje u projektu digitalizacije u organizaciji SUMIT-a.

Pilot-projekt

Pojavom pandemije COVID-19 ovaj proces znatno je ubrzan jer je postalo jasno da digitalna transformacija nije samo poželjna nego i nužna u ovim izazovnim vremenima.

Sinergijom Sveučilišta u Mostaru i Koordinacije ministara potpisani su sporazumi o uspostavi suradnje u digitalizaciji odgojno -obrazovnog sustava koje je potpisao rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić s premijerom Hercegbosanske županije Ivanom Jozićem 18. rujna 2020., premijerom Posavske županije Đurom Topićem 12. listopada 2020., načelnicima Usore i Žepča Zvonimirom Anđelićem i Matom Zovkom u prosincu 2020., premijerom Zapadnohercegovačke županije Zdenkom Ćosićem 16. prosinca 2020. te Bojanom Domićem, ministrom obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije, 23. prosinca 2020.

Uskoro se očekuje i potpisivanje sporazuma s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije.

Proces digitalne transformacije obrazovanja nastavlja se i u ovoj, 2021. godini, kada je u trećoj fazi planirana implementacija SUMIT Dnevnika u školama koje su se prijavile za sudjelovanje u pilot-projektu eDnevnika.

Od 135 škola koje sudjeluju u ovom procesu, 23 su se prijavile za pilot-projekt eDnevnika u drugom polugodištu.

Izvor: https://grad-busovaca.com/ 

Ovaj unos je objavljen u Obavijesti. Bookmarkirajte stalnu vezu.