Ada programerka

„Poezija se može naći u svemu, u pogledu mačke, u perju vrapca ili matematičkim računima.“
Ne vjerujete? Ako netko to zna, to je Ada Lovelace – prva programerka.

Pogledajte video-strip o Adi

Ada je rođena u Londonu, 10. prosinca 1815. godine. Njen otac bio je pjesnik George Gordon Byron, a majka Anne Isabella Milbanke, matematičarka. Roditelji su joj se razveli dok je bila još beba. Adu je odgajala majka, koja je na nju prenijela ljubav prema matematici i znanosti.
Kao djevojčica, Ada je maštala o letenju, proučavala ptice i pravila nacrte strojeva za letenje.

Sa 18 godina Ada je upoznala znanstvenika i izumitelja Charlesa Babbage-a. Tom prilikom Charles joj je predstavio svoj izum – mehanički stroj za računanje, koji je Adu posebno zainteresirao. Budući da su oboje voljeli matematiku, Ada i Charles su postali dobri prijatelji.


Mehanički stroj za računanje – daleki predak današnjeg kalkulatora

Charles je nastavio raditi na razvoju stroja za računanje, te je osmislio novi, poboljšani model na parni pogon i sa bušenim karticama za unos podataka, koji je nazvao Analitički stroj. Iz nacrta Analitičkog stroja, Ada je prva predvidjela važnost koju će u budućnosti imati računala. Ovaj stroj bio je daleki predak današnjih računala.

Za Analitički stroj Ada je 1843. godine napisala algoritam – prvi računalni program. Stoga se Ada smatra prvom računalnom programerkom u povijesti.

Ada je Charles-u željela pomoći da izradi Analitički stroj tako što će prikupljati novac za njegovu izradu, ali ju je Charles odbio i Analitički stroj nikada nije izrađen.
Na žalost, Ada nije doživjela priznanje za svoj znanstveni rad. Umrla je u Londonu, 27. studenog 1852. godine, te je sljedećih stotinu godina bila potpuno zaboravljena.
Sa razvojem informatike i računala, Adin znanstveni rad ponovno je otkriven, a ona postaje sve popularnija.

Godine 2009. utemeljen je dan Ade Lovelace, koji se obilježava u listopadu (ove godine 8. listopada) i slavi postignuća žena u znanosti, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici. Također, u njenu čast nazvan je programski jezik – Ada, koji danas koristi i Američka svemirska agencija – NASA.

 

Temu iz predmeta Informatika priredile:  Lorena Vukadinović i Morena Vujica, učenice VI. razreda

Ovaj unos je objavljen u Za učenike. Bookmarkirajte stalnu vezu.